پانل هاي ساندويچي اصطلاحاً به آن دسته از ساختارهاي مرکب اطلاق مي شود كه از يك هسته مركزي نسبتاً ضعيف و لايه هاي خارجي قوي تشكيل شده باشد. معمولا در ساخت اين قبيل پانل هاي ساندويچي از كامپوزيت هاي الياف شيشه ( فايبر گلاس ) و یا الياف طبيعي كمك گرفته مي شود. يك پانل ساندويچي در حقيقت از دو بخش اصلي تشكيل شده است : نخست هسته مياني كه نسبتاً ضعيف و معمولاً حجيم است. ديگري پوسته هاي واقع در دو طرف هسته كه قوي و نازك هستند. معمولا هسته ضعيف مياني از جنس فوم يا لانه زنبودي مي باشد و پوسته هاي واقع در دو طرف هسته از كامپوزيت هاي الياف شيشه يا الياف طبيعي و فلزات ساخته مي شوند. اين ساختار به ظاهر ساده مزيت ها و قابليت ها يفوق العاده اي از خود نشان مي دهد. يك ساختار ساندويچي ، مقاومت بسيار بالاتري نسبت به تك تك اجزاي خود دارد و از سبك فوق العاده اي نيز برخوردار است. همچنين هزينه نسبتاً پاييني داشته و به سرعت و سهولت مي تواند در ساخت و ساز مورد استفاده قرار گيرد. بعد از پروفيل هاي پالتروژن و محصولات تهيه شده به روش قالب باز ، پانل هاي ساندويچي مهمترين مورد استفاده كامپوزيت ها در صنعت ساختمان است. گرچه اين پانل ها در گذشته از طريق لايه چيني دستي و روش قالب باز تهيه مي شدند ، اما امروز به مدد فرآيندهاي ماشيني ، سرعت و كيفيت توليد اين محصولات تا حد فوق العاده اي افزايش يافته است. همين مسئله موجب كاهش هزينه و افزايش استقبال از اين محصولات از اين محصولات گرديده است.
2- موارد کاربرد محصول و آینده کاربرد آن
مصارف عمده پانل هاي ساندويچي :
ساختمان ، حمل و نقل ، راه وترابري ، نفت و گاز و پتروشيمي ، كشاورزي و متفرقه
مزيت رقابتي توليد :
مجموعه همه دلايل ناموفق بودن كلي صنعت پانل هاي ساندويجي در كشور را مي توان در پايين بودن سطح تكنولوژي واحد هاي توليدي داخلي خلاصه کرد. رشد جمعيت ايران و افزايش نياز براي مسكن و فضاي سكونت باعث شده است تا تقاضا براي هر چه كوچك تر ، سريع تر و ارزان تر ساخت بنا افزايش يابد. رواج يافتن پارتيشن ها ، سقف ها و ديوار هاي كازب در طي چند سال اخير ، مويد اين ادعاست. طي سال هاي گذشته فعاليت هايي از سوي چند شركت كوچك و بزرگ براي ساخت پانل هاي ساندويچي محسوب شود. پانل هاي ساندويچي توليد شده در اين موسسه از يك هسته فومي و لايه هاي بتن آرمه تشكلي شده است. ( مرجع : مقاله تحليلي كاربرد پانل هاي ساندويچي در ايران و جهان شبكه تحليل گران تكنولوژي)
همچنين ساختار ديواره هاي كيوسك ها در حقيقت نوعي ساختار ساندويچي با هسته شبيه به لانه زنبوري و لايه هاي از جنس فايبر گلاس است. مواردي از كاربرد فايبر گلاس در ساخت ديواره ها و سقف هاي كاذب را كه توسط كارگاه هاي كوچك توليد شده اند نيز در بازار مي توان مشاهده كرد.
معهذا همانگونه كه گفته شد پايين بودن سطح تكنولوژي كه توليد با نرخ پايين و كند ، افت كيفيت و عدم يكنواختي محصولات و نهايتاً بالا بودن هزينه توليد و لذا قيمت بالاي اين محصولات را در پي دارد ، جوابگوي تقاضاي رو به گسترش بازار داخل نمي باشد و استفاده از تكنولوژي جديد و خطوط توليد مكانيزه با قابليت توليد بهترين كيفيت محصول ، مهمترين مزيت توليد صنعتي پانل هاي ساندويچي در ايران مي باشد.
رشد جمعيت و حجم قابل ملاحظه رشد تقاضا در بخش مسكن و رواج سريع استفاده از پارتيشن ها و سقف هاي كاذب كامپوزيتي بجاي انواع گچي آنها از يكسو و عدم تكافوي توليدات داخلي پانل هاي ساندويچي و كامپوزيتي به سبب كيفيت پايين و هزينه بالا براي مصرف كننده ( البته براي توليد كننده با توجه به دستي بودن و استفاده از تكنولوژي هاي بسيار پايين توليد در عمده كارگاهها ) و پراكندگي توليد به صورت كارگاههاي كوچك ، جهت گيري به سمت سرمايه گذاري در توليد پانل هاي ساندويچي در مقياس صنعتي در سايه استفاده از تكنولوژي جديد كه سرمايه گذاري بالاتري نسبت به تكنتولوژي جديد كه سرمايه گذاري بالاتري نسبت به تكنولوژي جديد كه سرمايه گذاري بالاتري نسبت به تكنولوژي سطح پايين و قديمي را مي طلبد ، در ظرفيتهاي توليد بالا از توجيه اقتصادي بيشتري نسبت به ظرفيت هاي كوچك برخوردار خواهد بود. بالا بودن هزينه هاي توليد در واحدهاي كوچك و پراكنده موجود در كشور ، اين واقعيت را ثابت نموده است. اين طرح هم اكنون با موفقيت اجرا شده است و دانش فني آن قابل عرضه مي باشد.